loading...
Home » » Zanimljivosti i mitovi o liječenju i zdravlju koje vjerovatno niste znali!

Zanimljivosti i mitovi o liječenju i zdravlju koje vjerovatno niste znali!


1. Količinu željeza u kiselim jelima, kao što je umak od rajčice, možete povećati pripremajući ih u željeznim posudama. Jedan će dio željeza preći u hranu.

2. Stoljećima su mnogi ljudi, kada bi oboljeli od artritisa, nosili bakrene narukvice kako bi se riješili boli u zglobovima. Nažalost, nema naučnog dokaza da to pomaže.

3. Vjeruje se da sjemenke kardamoma sprječavaju bolesti desni. Osim toga osvježavaju dah i mogu pridonijeti boljoj probavi. U nekim dijelovima Azije uobičajeno je žvakati nekoliko sjemenki svaki dan.

4. Postoji naučni razlog zašto bol prođe kad roditelj protrlja mjesto na kojem dijete boli. Signale boli iz povrijeđenog područja blokiraju signali pritiska od masaže.

5. Snažni trbušni mišići presudni su za održavanje zdravlja leđa i njihovu zaštitu od ozljeda. Ako ste skloni tegobama s leđima, redovito vježbajte trbušne mišiće pod nadzorom fizioterapeuta ili kvalificiranog sportskog trenera.

6. Bolovi u vratu i ramenima često se pojave dok spavamo jer nemamo nadzor nad položajem tijela. Nekim ljudima pomažu posebno izrađeni jastuci.

7. Bradavicu možete otkloniti kod kuće ako je duboko zamrznete na -57 sepeni celzija na 20 sekundi pomoću naprave za uklanjanje bradavica kao npr. Wartner.

8. Jajašca glista mogu izvan ljudskog tijela preživjeti 2-3 sedmice. Svakog jutra potrebno je usisati pod oko kreveta kako bi se uništio potencijalni izvor ponovne zaraze.

9. Kod nekih ljudi osjetljivost usnica izaziva nedostatak vitamina B. Jedite mnogo hrane bogate tom skupinom vitamina, uključujući cjelovite žitarice, zeleno povrće i orašasto voće.

10. Simptome migrene prvi je tačno i precizno opisao grčki doktor Hipokrat oko 400 g. p.n.e.

loading...

0 komentari:

Objavi komentar

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.