loading...
Home » , , » Rekordno drveće

Rekordno drveće


Najstarije drveće
Vjeruje se da su najstarije žive biljke borovi (Pinus longaeva) koji rastu u američkim stjenovitim planinama. Neki su stari najmanje 4600 godina.

Najšire živo drvo
>>El Tule<< montezumski čempres (Taxodium mucronatum) koji raste u meksičkoj Oaxaci, ima deblo obima 46 metara, što je najveći obim bilo koje žive biljke.

Najšire ikad
Krajem 18. vijeka zabilježeno je da je kesten (Castanea sativa) na Etni imao obim 58 metara. Nikad nije pronađeno drva većeg obima.



Najdublji korijen
Drvo smokve (Ficus spp.) može imati vrlo dug korijen. Jedan primjerak u Južnoj Africi ima korijen dubok 120 metara. To je najdublji ikad pronađen korijen.


Najviše živo drvo
Mendocino Tree, golemi mamutovac (Sequiola sempervirens) u kalifornijskom državnom rezervatu Montgomery s visinom od 112 metara najviše je stablo na svijetu


Najviše ikad
S visinom od 133 metara izmjerenom 1872., australski carski eukaliptus (Eucalyptus regans) najviše je ikad zabilježeno drvo. Raslo je pored rijeke Watts u australskoj pokrajini Viktoriji.


Najteže živo drvo
>>General Sherman<<, golemi mamutovac (Sequoiadendron giganteum) koji raste u Kaliforniji najteže je živo biće na svijetu. Masa mu je oko 2500 tona što je jednako masi 19 odraslih plavih kitova. Visoko je 84 metra i ima obim od 25 metara.


Golemi listovi
Brojne palme imaju velike listove, ali palma vrste Raphia ruffia koja raste na obalama Indijskog okeana, ima najveće ikad pronađene listove. Središnja stabljika može narasti do 3.7 metara, dok sam list može biti duži od 18 metara.


Najbrži rast
Stablo bijele albicije (Albizia falcata) na Borneu u 13 je mjeseci naraslo 10.7 metara, odnosno oko 2.5 cm na dan. Brzina rasta te vrste čini je važnim izvorom drvene građe.


- Da dobijete sliku o starosti drveta, izmjerite obim debla na visini od 1.5 metara od tla. Svakih 2.5 cm obima predstavlja godinu starosti.


1 komentari:

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.