loading...
Home » , , » 10 interesantnih činjenica o ljubavi

10 interesantnih činjenica o ljubavi

Ljubav je čista, ljubav je bolna, ljubav je slatka i ljubav je 
strahovita. Prava ljubav je neodoljiva. Naši životi zavise od nje i često se čini da bi se naša planeta prestala okretati. Ljubav je nešto 
za čime težimo i nešto za čime tugujemo kada je izgubimo.

Donosimo vam 10 interesantnih činjenica o ljubavi...


1. Monogamske veze postoje i u životinjskom carstvu
Iako često mislimo da smo mi ljudi vrsta koja zahtijeva partnera za život, nismo jedini u životinjskom carstvu. Vukovi, labudovi, giboni,
albatrosi pa čak i termiti su samo neki od životinja koje nađu partnera za cijeli život.




2. Potrebne su samo 4 minute da bi odlučili sviđa li vam se neko ili ne
Ako želite da ostavite dobar utisak na nekoga, imate samo 4 minute da to uradite. Vjeruje se da se to mnogo više odnosi na vaš govor tijela, ton i brzinu vašeg glasa nego na ono tačno šta kažete.




3. Kada se zaljubljeni par gleda u oči, njihovi otkucaji srca se usklade
Jedno izvanredno istraživanje je ustanovilo da parovi koji su zaljubljeni i vezani romantičnom vezom, njihovi otkucaji srca se usklade nakon gledanja jedno drugog u oči za 3 minute.


4. Zaljubljivanje ima neurološke efekte slične onima od kokaina
Zaljubljivanje je slično kao da uzimate dozu kokaina. Istraživanje je ustanovilo da zaljubljivanje stvara nekoliko hemikalija za euforiju koje stimulišu 12 zona mozga u isto vrijeme.




5. Maženje otpušta prirodne lijekove protiv bolova
Oksitocin, takozvani ljubavni ili hormon maženja, se proizvodi tokom zagrljaja ili maženja. Hormon se nalazi u mozgu, jajnicima i
testisima i smatra se da je uključen u proces vezanja. Doza oksitocina značajno smanjuje glavobolju, i za neke je potpuno uklanja nakon 4 sata. Definitivno je vrijedno pokušaja, prije nego
što uzmemo tablete i hemikalije.


6. Čak i gledanje slike voljene osobe ublažava bol
Iako se odavno zna da prisustvo voljene osobe mnogo utiče na pacijentov popravak, dokazano je da se isto događa čak i za sliku voljenog. Eksperiment je pokazao da u boli, učesnicima su izložene slike dragih osoba, nakon čega se njihov bol smanjio, mnogo više nego kod drugih kojima su izložene slike poznanika.




8. Veza parova koji su međusobno vrlo slični nije vjerovatno da će trajati

Kao što je dobro poznata izreka, suprotnosti privlače, istraživanje dokazuje da je to djelimično tačno. Parovi koji su ili mnogo slični, ili mnogo različiti obično ne traju vrlo dugo. 


9. Držanje ruke voljene osobe olakšava stres
Istraživanje je pokazalo da parovi koji se duže poznaju, sa dubokim, jakim vezama međusobno se mogu uspješno umiriti u stresnim situacijama jednostavno držanjem ruka.




10. Leptirići u stomaku su stvarni i uzrokovani su adrenalinom
Kada se zaljubite u nekoga, sigurno nećete moći izbjeći leptiriće dok lete, igraju u vašem stomaku. Uzrokovani su adrenalinom, koji poplavi tijelo u takvim situacijama.







0 komentari:

Objavi komentar

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.