loading...
Home » , , » 10 poslova koji danas ne postoje

10 poslova koji danas ne postoje

Mnošto poslova postoji danas koji nisu postojali 10, 20 ili 30 godina prije. Pitamo se, šta se desilo sa svim tim starim poslovima?
Nestanak većine ovih poslova jednostavno se može pripisati tehnološkim unapređenjima. Moderne kuglane su razradile sisteme za prikupljanje lopti i čunjeva, zato postavljači čunjeva više nisu potrebni.

Vjerovatno je i dobro što je većina ovih poslova nestala, neki poslovi su bili vrlo opasni, a neki su čak radila i djeca.
Pogledajte 10 poslova koji danas ne postoje...




1. Postavljači čunjeva u kuglanama


Postavljači čunjeva bili su dječaci zaposleni u kuglanama da bi postavili čunjeve za mušterije.


2. Ljudski budilnik


Kucači su u suštini bili budilnici - bili su unajmljeni da bi bili sigurni da bi se ljudi probudili za vrijeme njihovih vlastitih poslova. Koristili bi štapove, palice ili kamenice da bi kucali na prozore i na vrata.


3. Rezač leda

Prije modernih frižidera i tehnika za hlađenje, rezači leda bi izrezali led na zaleđenim jezerima za ljude da bi ih koristili u podrumima i frižiderima. Bio je to opasan posao, često rađen u ekstremnim situacijama.


4. Radarski slušaoci za neprijateljske avione

Prije radara, vojnici su koristili akustična ogledala i uređaje za slušanje kao ove da bi fokusirali i otkrili zvuk motora približavajućeg aviona.


5. Mišolovci


Mišolovci su bili zaposleni u Evropi da bi kontrolisali populaciju pacova. Hvatanje pacova bilo je rizično zbog mnogih bolesti i infekcija, ali je pomoglo u sprečavanju širenja u javnosti.

6. Fenjerdžija

Fenjerdžije su koristili duge šipke da bi upalili, ugasili ili dopunili ulične lampe, sve dok električne lampe nisu uvedene.


7. Transporteri klada
Prije nego što su se klade mogle prevoziti putem kamiona, transporteri klada bi ih navodili kroz rijeku do fabrika.


8. Operator telefonske centrale

Operatori telefonske centrale služili su za konektovanje razgovora na daljinu, i radili ostale stvari koje se danas rade digitalno.


9. Oživljavači
Oživljavači ili "kradljivci leševa" su unajmljeni u 19. vijeku da bi iskopavali leševe iz grobova za univerzitete.


10. Lektori koji su zabavljali radnike u fabrici

Općenito govoreći, lektor je jednostavno neka osoba koja čita. Ipak su često unajmljivani da bi čitali u velikim sobama punim radnika da bi ih zabavljali.


0 komentari:

Objavi komentar

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.