loading...
Home » , , , , » Pročitajte ovo prije nego što uzmete novu žvaku

Pročitajte ovo prije nego što uzmete novu žvaku

Vjerovatno ih žvačete nekoliko puta dnevno. Neki ih žvaću da bi prikrili loš zadah. Drugi ih koriste kako bi se držali podalje od cigareta. Za neke, to je samo navika. Pre nego što uzmete sledeću žvaku iz pakovanja, pročitajte malo o posledicama ove česte navike.




Žvakaća guma nije najgora stvar na svijetu. Međutim, njeno konzumiranje može biti i loše, ukoliko ne žvačete “pravu” žvaku. Određene žvakaće gume sadrže šećer koji može uzrokovati stvaranje karijesa i propadanje zuba. Istraživanja pokazuju da je žvaku koja sadrži šećer najbolje žvakati petnaest minuta – za to vrijeme iz žvake će “izaći” sav šećer te će se proizvesti dovoljno pljuvačke koja će isprati njegove ostatke sa zuba.

Većina stomatologa preporučuje konzumiranje žvaka koje ne sadrže šećer. Međutim, određene vrste žvaka, koje ne sadrže šećer, sadrže aspartam. Ova hemikalija je donekle kontraverzna. Dugotrajno konzumiranje aspartama povezuje se sa defektima kod novorođenčadi, rakom, dijabetesom i određenim neurološkim poremećajima.

Potražite žvakaće gume koje su zaslađene ksilitolom. On zvuči kao hemikalija, ali je zapravo prirodni zaslađivač. Određeni proizvođači žvakaćih guma koriste ga kao zamjenu za šećer. Konzumiranje žvakaćih guma koje sadrže ksilitol ne samo da stimuliše proizvodnju pljuvačke (čime se smanjuje loš zadah) već i spriječava oralne bakterije u proizvodnji kiselina.

Žvaka može biti uzrok glavobolje. Prilikom žvakanja koristi se osam različitih mišića lica. Nepotrebno žvakanje može stvoriti hronično stezanje  ova dva mišića, koji se nalaze blizu sljepočnica. To može izvršiti pritisak na nerve koji se nalaze u ovom dijelu glave što, na kraju, može dovesti do hroničnih, čestih glavobolja.

Kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog kolona i drugih želučano-crijevnih poremećaja, žvakaća guma može uzrokovati nadutost i stvaranje gasova (zbog činjenice da prilikom žvakanja žvake gutate dodatni vazduh) što može izazvati neprijatnosti kod već iritiranih crijeva.

0 komentari:

Objavi komentar

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.