loading...
Home » , , » 10 nevjerovatnih činjenica o Prvom svjetskom ratu koje vjerovatno niste znali

10 nevjerovatnih činjenica o Prvom svjetskom ratu koje vjerovatno niste znali


1 . Eksplozija na ratištu u Francuskoj se čula u Londonu
Dok je rat bjesnio u blatu i rovovima, veoma drugačiji rat se odvijao pod nogama vojnika. Grupa rudara, posluje u potpunoj tajnosti, kopa tunele ispod zemlje, da bi postavili mine ispod rovova neprijatelja. Njihov najveći uspjeh bio je u Mesines Ridžu u Belgiji, kada je eksploziv eksplodirao istovremeno u 19 podzemnih tunela. Veći dio njemačke linije fronta bio je uništen, a eksplozije su se čule 230 kilometara dalje, kod britanskog premijera u Dauning ulici.


2. . Novinari su suočavani sa smrtnom kaznom
Mnogo novinara rizikovalo je svoje živote da bi izvještavali o realnosti rata. Kako je Vlada tražila da kontroliše protok informacija sa fronta na početku rata, novinari su zabranjeni. Izvještavanje o sukobu je, po mišljenju Ministarstva rata , pomagalo neprijatelju. Ako bi ih uhvatili, oni su se suočavali sa smrtnom kaznom.


3. 12 miliona pisma dostavljana su na front svake nedjelje

Zapanjujuće, samo je dva dana pismo iz Britanije stizalo na front u Francuskoj. Putovanje je počinjalo u skladištu sortiranjem u namjenski izgrađenom Regent Parku prije nego što je isporučivano ka rovovima. Do kraja rata, isporučeno je dvije milijarde, 114 miliona pisama i paketa.


4. Prvi svjetski rat izazvao je pronalazak plastične hirurgije
Geler je bio uzrok mnogih facijalnih povreda u ratu i za razliku od pravolinijskih rana nanijetih mecima, povrede su bile teže. Užasnut povredama koje je vidio, hirurg Harold Gils, preuzeo je zadatak da pomogne žrtvama i on je pionir rane tehnike rekonstrukcije lica.
Walter Yeo, važi za prvu osobu koja je imala hiruršku operaciju lica
5. Vilfred Oven bio je nepoznat na kraju rata
Vilfred Oven jedan je od najpoznatijih pjesnika, ali kada je umro na ratištu, samo nedjelju dana prije kraja rata, bio je relativno nepoznat. Književna elita je 1960. odlučila da je on autentičan pjesnik. To je rezultiralo objavljivanjem dvije ključne antologije ratnog pjesništva koje u velikoj meri sadrže Ovenove pjesme.


6. Najmlađi britanski vojnik imao je 12 godina
Sidni Luis imao je samo 12 godina kada je lagao o svom uzrastu i otišao u vojsku tokom Prvog svjetskog rata. On je bio jedan od hiljada maloljetnih dječaka koji su se borili zajedno sa svojim odraslim kolegama na frontu. Neki su bili motivisani patriotizmom, ali za druge je to bio bjeg od svojih sivih života.


7. Banke krvi osnovane su tokom Prvog sjvetskog rata
Britanska armija je počela rutinsku primjenu transfuzije krvi u liječenju ranjenika. Transfuzija je vršena direktno sa jedne osobe na drugu. Američki doktor, kapetan Osvald Robertson, osnovao je prvu banku krvi na Zapadnom frontu 1917, koristeći natrijum citrat da spriječi zgrušavanje krvi. Krv je držana na ledu do 28 dana, a zatim je transportovana do žrtava kojima je najpotrebnija.

8 . Šarenilo brodova korišteno je kao kamuflaža
Bilo je važno da se zaštite trgovački brodovi koji su nosili hranu i vojnu opremu od neprijateljskih torpeda. Norman Vilkinson, umjetnik i volonter Kraljevske mornarice je došao na ideju farbanja brodova smjelim bojama. Potpuno suprotno od normalne kamuflaže, ova je imala za cilj da zaslijepi neprijatelja.


9. Rat je skoro izazvao finansijski kolaps u Britaniji
Na prelazu vijeka, Britanija je bila ekonomska supersila, ali prvi globalni rat koštao je više od bilo čega prije. Na primjer, troškovi metaka ispaljenih u 24 sata u septembru 1918. je bio skoro četiri miliona funti.


10. Generalima je branjeno da idu u prve redove
Suprotno mišljenju da su vojnici bili grupa lavova koje su predvodili magarci - generali, istina je drugačija. Generali su dobijali zabrane "sa vrha" jer su željeli da se bore. Smatralo se da je njihovo iskustvo previše dragocjeno da bi tek tako bilo izgubljeno.


0 komentari:

Objavi komentar

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.