loading...
Home » , , » 5 Zanimljivosti o Životinjama Koje Niste Znali

5 Zanimljivosti o Životinjama Koje Niste Znali


Štakori su škakljivi!

Jaak Panksepp s Bowling Green fakulteta tvrdi da se štakori smiju kada ih se škaklja. Pritom ispuštaju zvukove koji podsjećaju hihotanje, a takav oblik glasa štakora pokazuje koliko uživaju.


Tokom svog istraživanja Panksepp je došao do zaključka da će, ako im se za nagradu obeća škakljanje štakori ispunjavati razne zadatke. Poput traženja izlaza iz labirinta.

Kornjače dišu kroz stražnjicu

Ne sve, ali postoje vrste vodenih kornjača poput riječne Fitzroy kornjače koja pod vodom diše uz pomoć stražnjice. Konkretnije, dok je pod vodom pomoću stražnjice sakuplja vodu iz koje apsorbira kisik te na taj način može duže roniti.

Vrane se vole šaliti

Istraživanje provedeno od strane naučnika s Oxford fakulteta objavljeno u časopisu Science pokazalo je da su vrane izuzetno pametne životinje koje mogu izrađivati određene vrste alata koji im pomažu da dočepaju hrane.

 Candance Savage, višegodišnji poznavalac ptica za vrane ipak kaže da su toliko inteligentne da jedna drugu mogu zezati. Na taj način zabavljaju se poput ljudi.

Pčele komuniciraju plešući

Karl von Frisch sa fakulteta u Münchenu objašnjava kako medonosne pčele imaju vrlo sofisticirane sisteme komunikacije koje unutar zajednice koriste za koordinaciju aktivnosti kolonije.

Najpoznatiji je ples u kojem pčele nakon pronalaska cvijeta kod povratka u košnicu rade specifične pokrete koje nalikuju ljudskom plesu. Pčele koje su bile u izvidnici plešući ostalim pčelama unutar zajednice mogu objasniti smjer i udaljenost od košnice do cvijeća.

Svaka krava ima najbolju prijateljicu

Istraživač Krista McLennan promatrajući parove krava u stadu primijetio je da se krave međusobno druže, a ako ih sudbina rastavi na odvajanje reagiraju ubrzanim kucanjem srca te čak i davanjem manje mlijeka.
Kao i kod ljudi za njih su to stresne situacije.

0 komentari:

Objavi komentar

loading...

Online zarada

loading...

Kontaktirajte nas

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Popularne zanimljivosti

Pokreće Blogger.